Cele bune sa se adune

Recensamântul General Agricol 2010 este o acţiune de interes naţional care se desfăşoară între 2 decembrie 2010 şi 31 ianuarie 2011. În această perioadă, se va realiza o cercetare statistică având ca obiectiv culegerea datelor referitoare la  structura exploataţiilor agricole şi principalele caracteristici ale acestora: formă de conducere, mod de deţinere a terenului, utilizarea terenului, efective de animale, agricultura ecologică, personalul care lucrează în agricultură, dezvoltare rurală şi altele. De asemenea, concomitent cu acesta se va realiza şi Ancheta privind Metodele de Producţie Agricolă din care se vor obţine date privind metodele de producţie agricolă.

Rezultatele recensământului vor evalua potenţialul agricol al ţării şi vor duce la punerea în practică a  programelor de dezvoltare a agriculturii şi a satului românesc.

Deţinătorii de exploataţii agricole individuale, reprezentanţii societăţilor comerciale sau asociaţiilor agricole, precum şi alţi utilizatori de suprafeţe agricole sau deţinători de animale, trebuie, conform legii, să ofere recenzorilor date corecte şi complete.

Toate datele din formularul de recensământ sunt confidenţiale, iar informaţiile vor fi folosite numai în scopuri statistice.

Întampină cu încredere recenzorii Recensământului General Agricol 2010, pentru  a înţelege mai bine ce avem de facut în viitor.

Principiul înregistrării este cel al utilizării suprafeţei agricole şi nu cel al proprietăţii şi, ca urmare, recenzarea se face la utilizator şi nu la proprietar, cu excepţia cazului în care acesta îşi utilizează terenul. Putem întâlni urmatoarele situaţii:

  1. Atunci când proprietarul este cel care utilizează suprafaţa agricolă, recenzarea se va face la acesta;
  2. În cazul în care o parte din suprafaţa agricolă este utilizată de proprietar, iar cealaltă/celelalte părţi sunt utilizate de alte exploataţii agricole, recenzarea se va face atât la proprietar (pentru suprafaţa utilizată de acesta), cât şi la celălalt/ceilalţi utilizatori (pentru suprafeţele respective);
  3. Dacă un proprietar utilizează (arenda, luat în parte etc.) şi alte suprafeţe agricole decât cea deţinută, atunci va fi recenzată întreaga suprafaţă utilizată;
  4. Dacă proprietarul nu utilizează şi a dat spre utilizare suprafaţa agricolă pe care o posedă, atunci recenzarea se va face la acea/acele exploataţii agricole care utilizează suprafaţa.