Istorie

Primul recensământ al populaţiei şi agriculturii  a fost efectuat în perioada 1859-1860 de către cele două oficii de statistică din Ţara Românească şi Moldova, după unirea Principatelor Române.

O deosebită importanţă au prezentat recensământele animalelor domestice din anii 1900 şi 1916 , efecuate cu metode moderne de organizare , recomandate de de Institutul Internaţional de Statistică.

În anul 1930 , Ministerul Agriculturii şi Domeniilor a hotărât să efectueze primul recensământ agricol din ţara noastră, acţiune care a fost abandonată la cererea Direcţiei Recensământului Populaţiei pentru a nu împiedica efectuarea lucrărilor de pregătire şi desfăşurare a Recensământului Populaţiei din 29 decembrie 1930.

Recensământul agricol din anul 1941 , care a fost prima lucrare sistematică de acest gen efectuată în România, s-a desfăşurat în cursul lunii aprilie , concomitent cu cel al populaţiei.

După cel de-al doilea război mondial, primul recensământ agricol cu caracter general a fost efectuat în anul 1948  urmat de Recensământul General Agricol din 2002 şi de Recensământul General Agricol 2010, care este primul recensământ agricol realizat de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.