In Maramures vor fi recenzate 140.087 exploatatii agricole si unitati cu personalitate juridica – Informaţia Zilei, 19.08.2010

Prefectura Mramures a gazduit, joi, o intalnire legata de pregatirea recensamantului general agricol ce se va desfasura la sfarsitul acestui an. A fost prezentata Comisia Judeteana care va coordona actiunea si al carei presedinte este prefectul judetului, Sandu Pocol, iar vicepresedinti Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pop, directorul Directiei Judetene de Statistica si Virgil Tantas, directorul Directiei Agricole. Vasile Pop a prezentat modul de arondare a membrilor Comisiei Judetene de Recensamant pe unitati administrativ teritoriale. El a spus ca trebuie sa se faca controale pentru a se vedea daca “ordinele s-au indeplinit corect.

Actiunile  care se deruleaza in teren de la 1 august si pana la sfarsitul perioadei de recensamant sunt foarte importante. Am intrat din plin in activitatea de pregatire a recensamantului. Secretariatul tehnic este responsabil de coordonarea activitatii si de buna desfasurare”. El a precizat ca a inceput verificarea in teritoriu a registrelor agricole pe anul 2009. Pe baza acestor documente au fost intocmite listele cu exploatatiile agricole ce urmeaza sa fie recenzate. Directorul de la statistica atrage insa atentia ca registrele agricole corspunzatoare perioadei 2007-2011 nu mai sunt valabile. HG 1632 din 29 decembrie 2009 introduce noul model de registru agricol pentru perioada 2010-2014. Problema este ca perioada de achizitie a cartilor a durat trei-patru luni, s-a pierdut timp si cu achizitia programului informatic, iar normele de aplicare a HG1632/2009 au aparut abia la sfarsitul lunii trecute. :i, totusi, trebuia ca la 1 iulie 2010 aceste documente sa fie completate dupa o instruire prelabila a secretarilor de primarii. Nu mai comentam pentru ca acest mod de abordare este destul de frecvent intalnit la noi.

In judet vor fi 788 de recenzori

Vasile Pop a mentionat ca secretarii primariilor vor fi instruiti cu privire la noul model de registru la finele lunii in curs urmand ca in octombrie sa se faca verificarea modului de completare si inscriere a datelor. El a mai informat ca s-a realizat si actualizarea nomenclaturii stradale, primariile avand obligatia sa amplaseze indicatoarele de strazi si numerele de case. Seful de la Statistica a spus ca exista patru tipuri de unitati ce vor fi recenzate. Este vorba de exploatatiile agricole (gospodarii taranesti), in numar de 124.633, unitatile cu personalitate juridica cu sediul pe raza localitatii (societati comerciale, scoli, parohii, primarii care au teren, in total 972). Vor fi recenzati si stranasii, persoane fizice din afara judetului care au proprietati pe raza localitatilor maramuresene (teren, animale, curti, constructii), care sunt in numar de 15.772. Procedura se va aplica si celor 234 de unitati cu personalitate juridica din afara judetului, dar care detin cladiri si terenuri in Maramures. Astfel, in cele doua luni cat va dura recensamantul vor trebui “capcate” 140.897 exploatatii agricole si unitati cu personalitate juridica. Vasile Pop a mai precizat ca in judet vor fi 788 de recenzori, iar fiecare va trebui sa preia date de la un numar de 150-200 de gospodarii. Ei vor primi 1.000 lei pentru munca prestata, recenzorii sefi 1.200 lei, iar recenzorii coordonatori 1.375 lei, suma ce va fi impozitata cu 10%. Pop a atras atentia in finalul sedintei ca 39 de primarii maramuresene nu au registre agricole in format electronic. La intalnirea de ieri au participat subprefectul judetului, Gyongyike Bondi, directorul Directiei Judetene de Statistica, Vasile Pop, secretarul Consiliului Judetean, Dumitru Dumuta, directorul Directiei Agricole, Virgil Tantas, directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Maramures, Vasile Ciuman, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi.