Primarii si secretarii din judet au fost instruiti din nou cu privire la recensamantul agricol din acest an – Informaţia Zilei, 11.10.2010

Mai este putin pana cand va incepe actiunea de recenzare a gospodariilor agricole. Aceasta luna este destinata recrutarii recenzorilor urmand ca in noiembrie sa fie instruiti, iar in ultima luna personalul angajat va porni pe teren. Intalnirea de luni, de la Prefectura Maramures, a avut ca tema principala informarea primarilor si secretarilor din judet cu privire la recensamantul agricol din acest an. Au participat subprefectul Gyongyike Bondi, directorul Directiei Juridice a Prefecturii, Rodica Pop, directorul Directiei Judetene da Statistica Maramures, Vasile Pop, etc. “Comisia Centrala de Recensamant a avizat solicitarea judetului privind numarul de sectoare, sectii, recenzori. Sunt noua primarii unde am fost nevoiti sa reajustam numarul de sectii si recenzori. Este vorba de Baita de sub Codru, Bicaz, Boiu Mare, Coas, Gardani, Oncesti, Poienile Izei, Salsig, Vima Mica. Aici recenzorul coordonator va fi si recenzor sef”, a precizat Vasile Pop, directorul Directiei Judetene de Statistica Maramures. El a subliniat ca primarii si secretarii sunt cei care vor recruta recenzorii, pe baza normelor privind aceasta etapa a recensamantului, norme ce au fost comunicate in teritoriu. Pentru a fi recenzor conditiile minime sunt de a fi absolvit liceul respectiv de a nu depasi varsta de 70 de ani. Au prioritate specialistii agricoli dar pe lista pot fi inclusi si functionari publici ( nu sunt incompatibili cu functia provizorie de recenzor) si pensionarii. “E important ca recenzorii sa aiba varsta corespunzatoare astfel incat sa poata umbla pe teren si sa-si realizeze norma de 180-200 de gospodarii ce trebuie recenzate in cele doua luni cat dureaza recensamantul general agricol, mai ales ca actiunea se desfasoara in sezonul rece. De modul in care sunt selectati oamenii va depinde calitatea recensamantului. Va rog sa dati mare importanta acestei etape de recrutare”, a spus Pop.

In noiembrie va avea loc instruirea recenzorilor

Directorul DJS Maramures a subliniat ca in situatii cu totul speciale, daca nu se va putea face recensamantul in cele doua luni alocate se va putea suplimenta efectivul. Reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale au mai fost informati ca listele cu recenzorii trebuie trimise spre avizare (de catre presedintele Comisiei Judetene de Recensamant) pana pe 29 octombrie. Vasile Pop a mai spus ca de luna viitoare va fi instruit tot personalul angrenat in activitatea de recensamant si inca 10% din numarul total de recenzori, pentru a exista posibilitatea inlocuirii unora in cazuri deosebite. Tot in etapa viitoare va fi pregatit instrumentarul de recensamant, formularele si mapele recenzorilor. Aceasta penstru ca peste aproximativ o luna si jumatate ei vor trebuie sa descinda pe teren cu mapele pregatite. De asemenea, primariile vor trebui sa amenajeze spatii pentru depozitarea materialelor pentru ca dupa inceperea operatiunii recenzorii sefi vor trebui sa faca raportari zilnice despre desfaurarea procesului de luare in evidenta a gospodariilor.

Reamintim ca in Maramures vor fi recenzate 140.087 exploatatii agricole si unitati cu personalitate juridica. Recenzorii vor fi angajati cu contract de prestari servicii pe o perioada determinata, vor avea legitimatie si vor fi remunerati pentru aceasta munca cu 1.000 de lei din care se va retine un impozit de 10%.