RECENSAMANT AGRICOL – Maramuresul a coborat pe locul 18 in clasamentul recensamantului agricol – emaramures.ro 30.12.2010

Considerat drept una dintre cele mai importante actiuni europene de la sfarsitul acestui an, recensamantul agricol a ajuns la jumatatea perioadei de desfasurare. Daca startul a fost bun in Maramures, acum, in clasamantul national al formularelor completate, judetul a coborat cinci pozitii, pana pe pozitia 18.

Din punct de vedere agricol, Maramuresul a fost impartit in 793 de sectoare, pe care recenzorii angajati de administratiile publice locale trebuie sa le verifice pana in 1 februarie 2011. Daca in 22 decembrie, inainte de Craciun, Maramuresul se afla in primele 15 judete, acum a coborat in clasament, numarul de formulare completate in perioada 22-29 decembrie fiind extrem de mic.

Am coborat de pe locul 13 pe locul 18. Nu este un loc care sa ne ingrijoreze, pentru ca locul 18 din 42 nu este chiar rau, dar nici sa ne linisteasca, pentru ca am cazut de pe 12 pe 13, iar acum de pe 13 pe 18”, a aratat Vasile Pop, seful Directiei Judetene de Statistica Maramures.

Acesta a explicat faptul ca judete precum Alba, Dambovita, Arges sunt la distante foarte mici de Maramures in clasament, astfel ca topul, condus de Arad, ar putea suferi modificari serioase daca recenzorii maramureseni s-ar pune pe treaba dupa Anul Nou. Procentul de completare al formularelor este de 56,14%, in vreme ce media nationala este putin peste 57%.

Cel mai slab ritm de inregistrare este la Gardani, 38,77%. Urmeaza Coroieni, cu 42,21%, Viseu de Sus, singurul oras cu probleme, cu 42,92%, Budesti cu 49,94% si Desesti cu 44,79%”, a explicat Vasile Pop.

La capitolul sectoare din unitati administrative, cel mai slab procentaj este inregistrat la Ulmeni, 18,72% si unul din Miresu Mare, 21,90%. Surpriza placuta a venit din partea comunelor cu comunitati ucrainene, unde procentul a fost peste media pe judet.

25 de recenzorii care au manifestat lipsa de interes au fost inlocuiti, cei mai multi, patru, la Ulmeni. Coordonatorii recensamantului agricol sunt nemultumiti de faptul ca in perioada 22-29 decembrie in majoritatea unitatilor administrativ-teritoriale s-au completat prea putine formulare. Spre exemplu, in doua sectoare – unul din Tautii Magheraus si altul din Targu Lapus -, nu a fost completat niciun formular.

De asemenea, cei de la Statistica si Agricultura au dubii in ceea ce priveste unele raportari venite din teritoriu, motiv pentru care pana in 5 ianuarie vor verifica daca numarul de formulare raportat este cel real.