Recensământ agricol cu porţile închise? – Tribuna, 25.11.2010

* Agricultorii sibieni se tem că recensământul agricol 2010 ar putea fi o acţiune mascată de fiscalizare *

Încă nici n-a debutat Recensământul General Agricol 2010 (acţiune programată pentru 2 decembrie – s.n.) că tot mai mulţi ţărani din judeţ sunt hotărâţi să-şi închidă porţile când vor veni echipele de recenzori.
„Am auzit şi eu, cu surprindere, că unii dintre agricultorii sibieni se tem, în mod cu totul nejustificat, că recensământul agricol 2010 ar putea fi, de fapt, o acţiune prin care se încearcă fiscalizarea lor. Este un zvon cu totul fals, care nu are nimic de-a face cu acţiunea noastră, al cărei obiectiv principal este culegerea exactă a datelor reale din teren” – ne-a declarat Rareş Seuchea, director adjunct al Centrului Judeţean APIA Sibiu, secretarul Comisiei Judeţene pentru Recensământul General Agricol 2010 (RGA).
În judeţul nostru, au fost organizate 5 centre de instruire – Sibiu, Mediaş, Agnita, Avrig, Sălişte – pentru recenzori, recenzori şefi şi coordonatori (care sunt secretarii primăriilor). Cu toţii au fost instruiţi strict cu privire la completarea formularului de bază conform Ghidului Metodologic de realizare RGA 2010.
„Menţionez că datele culese în timpul recensământului nu vor fi folosite nici pentru subvenţii, nici pentru fiscalizare. La finalizarea recensământului, fişele individuale vor fi distruse”, a mai declarat Rareş Seuchea.
Alarmat şi el de aceste suspiciuni şi nelinişti care au cuprins agricultorii din mai multe judeţe ale ţării, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a ieşit public cu o declaraţie în care precizează, fără niciun echivoc, că: „Recensământul General Agricol 2010 nu este o acţiune de fiscalizare a agricultorilor, ci una în scop efectiv statistic, pentru elaborarea politicilor din agricultură. Pe noi nu ne interesează să aflăm dacă ţăranul şi-a vândut în nu ştiu ce perioadă porcul sau l-a tăiat de Crăciun. Vreau să-i asigur, cu toată răspunderea şi onestitatea, că nu este o acţiune împotriva lor, nu este una de fiscalizare, ci doar o chestiune strictă de prelucrare a datelor pentru a ajunge la decizii mai bune în viitor, pentru ei. Altfel, niciodată deciziile pe care le vom lua nu vor fi cele reale”.
Ieri, Ministerul Agriculturii şi Institutul Naţional de Statistică au organizat o videoconferinţă cu toţi factorii implicaţi în buna desfăşurare a Recensământului General Agricol 2010, cărora le-au solicitat să clarifice orice probleme apărute în organizarea şi buna desfăşurare a RGA. Aceştia au fost anunţaţi, totodată, despre înfiinţarea, la nivel central, a unui Call Center pentru monitorizarea rapidă a acţiunilor şi clarificarea în timp real a oricăror neajunsuri.